Van de vagina van Wilders in Nederland, tot het uitkleden van vrouwen in mini rok in Kenia en de zedelijke kruisvaarders in Ginneken, de “ rule of law” is op vele plaatsen aan erosie onderhevig.
Een lid van Wilders PVV zei eind november in het parlement dat politici geen ballen tonen en waarschuwen dat Nederland wordt geïslamiseerd dmv. van de vagina van immigranten. In Kenia kleedden verveelde werklozen op de straat vrouwen uit omdat sexy kleding tegen de Afrikaanse moraal in gaat. En in 1938 te Ginneken zei de burgermeester niet toe te zullen toestaan dat vrouwen naakt op hun fietsen rijden.
In Kenia:
Jonge morele kruisvaarders in Kenia hebben de afgelopen weken enkele “onbehoorlijk geklede” vrouwen in het openbaar de kleren van het lijf gescheurd. Die actie leidde tot felle discussies tussen voor- en tegenstanders in kranten en op televisie en de sociale media en tot demonstraties in de straten van de hoofdstad Nairobi.
“Trek haar kleren uit”, riep vorige week een opgewonden menigte van meer dan vijftig mannen toen ze een jonge vrouw in minirok omsingelden in de havenstad Mombasa. Ze rukten aan haar kleren en sloegen haar op de grond. Tot ze helemaal naakt was. Maar zelfs toen ze probeerde te vluchten bleven ze de vrouw koortsachtig betasten. De aangevallen vrouw belandde in het ziekenhuis.
In Nairobi had net eenzelfde voorval plaatsgehad. Een vrouw met haar rok boven de knieën liep bij een busstation toen hysterische conducteurs en omstanders zich op haar wierpen. Om het vege lijf te redden trok ze haar ondergoed uit, wierp het slipje in de menigte en rende weg. Een andere vrouw die eenzelfde aanval had doorstaan werd in het ziekenhuis opgenomen maar vluchtte daaruit weg uit angst voor nieuwe aanvallen.
Alle media evenals vicepresident William Ruto veroordeelden de incidenten. “Iedere vrouw heeft het recht zich te kleden zoals ze wenst”, zei Ruto. De krant de Daily Nation noemde de aanvallers primitief, barbaars en crimineel. “Ze zijn dementerende individuen die ieder excuus aangrijpen om hun gewelddadige seksuele fantasieën te bevredigen”. Voorstanders begonnen echter een actie op Twitter onder #nudityisnotmychoice nadat tegenstanders een actie waren begonnen onder #mydressmychoice.
Eerder deze week trokken 300 betogers naar de plaats in Nairobi waar conducteurs een vrouw publiekelijk ontkleedden. “Jullie mannen moeten worden gedisciplineerd. Wij rukken jullie toch ook niet de kleren van het lijf als jullie openlijk staan te pissen langs de kant van de weg”, riep een boze demonstrant. Even dreigde er een confrontatie toen voorstanders van geforceerde striptease verschenen. “Toon de moed om je nu uit te kleden”, riepen ze naar de demonstrerende vrouwen, “We kunnen niet toestaan dat onze samenleving wordt vernietigd door jullie onbeschaamde kledij. We kleden jullie opnieuw uit als jullie op deze manier doorgaan”.
Kenia moderniseert snel maar de oude tradities zijn er niet minder sterk door gebleven. Een kwarteeuw geleden verbood een preutse president een tv show uit Amerika omdat daarin spaarzaam geklede dames dansten. Tegenwoordig loopt de presentator van het Keniase nieuwsjournaal met haar minirok regelmatig van links naar rechts door het beeld. Met de komst van buitenlandse stations kunnen na middernacht Kenianen zich vergapen aan schaars geklede danseressen met insinuerende seksuele bewegingen.
Voor vele Kenianen gaan al de culturele veranderingen te snel. “Dit is on-Afrikaans”, zeggen ze over de kleding van moderne vrouwen. “Laat ze de show reserveren voor hun echtgenoten”, zegt David Odhiambo, een inwoner van Nairobi. En Moses Khalivwa: “Een vrouw hoort haar lichaam niet publiekelijk te tonen. Als mijn oudste dochter half naakt de straat opgaat, moet ze dat zelf maar weten, wij ouderen raken de controle nu eenmaal kwijt over onze kinderen. Maar als mijn dochter thuiskomt, dient ze zich weer behoorlijk te kleden, uit respect voor ons ouderen”.
Het debat van voor- en tegenstanders lijkt nu bijna een ideologisch karakter aan te nemen: Afrikaanse versus decadente Westerse tradities. Vermoedelijk gaat het echter op acties van verveelde werkeloze jongeren. Zij maken onderdeel uit van miljoenen kansloze jongeren in Kenia die nergens aan de slag kunnen en met smacht uitkijken naar een verzetje om hun grijze bestaan op te fleuren.
Dit stuk werd gepubliceerd in NRC Handelsblad 21-11-2014
In Ginneken:
Uit De Tijd 9 sep 1938
Strijd tegen ergerlijke dameskleeding Succesvol optreden der politie te Ginneken
De gemeentepolitie te Ginneken trad sinds eenige weken met succes op tegen de meer dan ergerlijke kleeding, welke sommige vrouwelijke personen meenden te moeten dragen, zoodra zij op een fiets zaten. Dertig à veertig dames werden op straat aangehouden en voor de keuze gesteld, zich op straat of op het politiebureau behoorlijk te kleeden, dan wel een bekeuring op te loopen op grond van mogelijke overtreding van art. 239 Wetboek van Strafrecht of van art. 19 der Algemeene Politie-Verordening. Geen enkel proces-verbaal behoefde te worden opgemaakt, daar alle aangehouden personen er de voorkeur aan gaven eenige kleedingstukken van de fiets te halen en aan te trekken. De preventieve werking van deze actie wordt zeer groot geacht en het voorbeeld van het actieve politiecorps moge alle collega’s opwekken dit te volgen.
,,Shorts” in den raad van Ginneken. Dialoog tusschen raadslid en burgemeester
In de gemeenteraadsvergadering van Ginneken en Bavel is gisteravond de kwestie der „shorts” ter sprake gekomen. Bij de rondvraag nl. stelde het prot. chr. raadslid, de heer Ch. Foeken, de vraag of de politie haar bevoegdheid niet overschrijdt door jongedames in shorts te sommeeren, zich „behoorlijk” te kleeden, zonder dat vaststaat, dat het gekleed zijn in shorts onzedelijk is. Wanneer de politie van de onzedelijkheid van die kleeding overtuigd is, dan moet zij niet waarschuwen maar proces-verbaal opmaken. Burgemeester jhr. mr. Th. Serraris antwoordde hierop dat de raad het maar aan hem moest overlaten, om maatregelen tegen deze meer dan schandelijke kleeding te nemen. De heer Foeken: „Dan moet ik constateeren, dat burgemeester Serraris zijn bevoegdheid te buiten gaat”. De burgemeester: „Dat laat mij koud, maar ik laat niet toe, dat meisjes naakt op de fiets zitten”.
ps In Kenia rond die tijd mochten alleen mannen van het Kikuyu volk schoenen dragen.