AnalyseKenyatta wint overtuigend van Odinga

Kenyatta wint overtuigend van Odinga

Reading Time: 3 minutes

Uhuru Kenyatta heeft rivaal Raila Odinga overtuigend verslagen bij de presidentsverkiezingen op 4 maart. Met zeven procent verschil is duidelijk dat hij een dynamischer campagne heeft gevoerd en dat hij met 51 jaar meer aanspreekt dan de 68 oude en er moe uitziende Raila Odinga. Odinga, de man die jarenlang streed voor democratisering en daar langer dan welke Keniase politicus ook voor in het gevang zat, heeft zijn houdbaarheidsdatum gepasseerd.

Weinig overtuigend is de 50,07 procent van de stemmen voor Kenyatta waarmee hij net de drempel haalde om een tweede ronde te voorkomen. In stemmen uitgedrukt is dat 8400 stemmen op een totaal van ruim 12 miljoen.  Het is heel goed mogelijk dat daar een mysterieus duwtje voor is gebruikt.  Er zijn talrijke aanwijzingen voor onvolmaaktheden bij het tellen van de stemmen, maar geen bewijzen voor grootschalige fraude zoals vijf jaar geleden.

“De democratie van Kenia is in het geding. De verkiezingscommissie heeft gefaald”, zei Odinga die het aankondigde resultaat bij de Hoge Raad gaat aanvechten. Kenyatta noemde de verkiezingen “een triomf voor de democratie”.  Tot op het laatste moment bestonden er twijfels over door de verkiezingscommissie gepubliceerde cijfers. Vrijwel direct bij het beginnen van het tellen bevroor de computer met de binnengekomen uitslagen. Daarna verscheen er een gigantisch hoog aantal afkeurde stemmen van meer dan 300 000. De verkiezingscommissie excuseerde zich daar later voor met de uitleg dat de computer het aantal per ongeluk met een factor van acht had vermenigvuldigd. Op vrijdagnacht toen alle Kenianen hun nagels hadden afgebeten bleken er plots ruim twee miljoen stemmen meer te zijn uitgebracht, waarmee het opkomstpercentage op 86 procent uitkwam.

Odinga riep op voor kalmte en daarmee kwam een einde aan de opstootjes rond de sloppenwijk Kibera in Nairobi en twee sloppenwijken in Kisumu die waren uitgebroken na de uitslag. Aanwezigheid van veel politie en leger zal ook een handje hebben geholpen.

Odinga stapt naar de Supreme Court van zeven rechters, geleid door de voormalige mensenrechtenactivist Willy Mitunga. Als zij zuiver naar het tellen van de stemmen gaan kijken, kunnen zij besluiten dat alsnog een tweede ronde moet worden gehouden.  De stemming in het land is echter nu dat een tweede ronde weinig zin heeft: Odinga zal vermoedelijk opnieuw verliezen en nieuwe campagnes zullen de spanning weer doen aanwakkeren. Kenianen willen weer aan het werk.

De nieuwe president zal veel van zijn tijd in Den Haag moeten gaan doorbrengen. Kenyatta en zijn running mate William Ruto moeten daar in mei en juli bij het Internationale Strafhof(ICC) verschijnen voor vermeende misdaden tegen de menselijkheid begaan bij het verkiezingsdrama in 2007/2008.

Voor het eerst in de geschiedenis is een president gekozen die in een internationaal hof achter de tralies kan verdwijnen. Het is bizar. Door de ICC aanklachten  konden Kenyatta en Ruto steun onder hun stammen versterken. Ze wierpen zich op als slachtoffers voor hun groep. En als de groep zich collectief bedreigd voelt, ontstaat er eenheid.

Had het kunnen worden voorkomen? Maina Kiai, een prominente mensenrechtenactivist, zegt daarover:

“Once you present yourself as a champion of your community, protecting it, you can play it, and play it and play it. The lesson is that when you indict powerful people they have powerful ways of keeping themselves out of court. In any other court, if you’re accused of murdering five people, say, a really, really serious crime, you wouldn’t get out on bail, you’d be remanded in custody. With the ICC you get to go back and home and mobilise your community. I don’t know of any court in the world where if you are accused of such serious crimes you are allowed out. It’s only the ICC that does that.”

 

 

Dagenlang wachten in het centrum van de kiescommssie op een uitslag
Dagenlang wachten in het centrum van de kiescommssie op een uitslag

 

Uitslag:

Geregistreerde kiezers: 14.352.533

Uitgebrachte stemmen: 12.330.028

Opkomst: 85,9%

Geweigerde stemmen: 108.975 0,88%

 

James KIYIAPI: 40.998 0,33%

Martha KARUA: 43.881 0,36%

Mohamed DIDA 52.848 0,43%

Musalia MUDAVADI: 483.981 3,93%

Paul MUITE: 12.580 0,10%

Peter KENNETH: 72.786 0,59%

Raila ODINGA: 5.340.546 43,31%

Uhuru KENYATTA: 6.173.433 50,07%

 

Koert Lindijer
Koert Lindijer
Koert Lindijer has been a correspondent in Africa for the Dutch newspaper NRC since 1983. He is the author of four books on African affairs.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste artikels

Gerelateerde artikelen

Geverifieerd door MonsterInsights